Lekcia 1

Ako bez počítania čohokoľvek a bez celoživotného študovanie výživy pohodovo a zdravo jesť, a to v rámci bežného pracovného dňa aj vo výnimočných pracovných situáciách. Je treba všetko varené, alebo je prospešnejšie jesť surovú stravu? Je mäso zdravé, je mlieko nevyhnutné, je chleba potrebný?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie téme:
Sprievodca skutočným jedlom: http://www.cojist.cz
Prečo neodporúčam počítať kalórie: https://www.margit.cz/kalorie-matouci-hodnota/

Študijné materiály na stiahnutie
Lekcia 2

Čo nám najviac prospeje po prebudení, kto a kedy má raňajkovať, aké sú príklady raňajkami pre inšpiráciu? Ako riešiť, keď ráno nestíhame?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy
Raňajkovať alebo neraňajkovať: https://www.margit.cz/snidat-nebo-nesnidat/
Vynechávanie jedál, postenie sa, inzulínová rezistencia: https://www.margit.cz/posteni-vs-dietovani/
Videorecept kaša do pohára: https://www.youtube.com/watch?v=TQpS9F1M_0s&t=1s
Videorecept pšenová kaše: https://www.youtube.com/watch?v=0DVZoLaQ-1g
Videorecept raňajky bez obilnín: https://www.youtube.com/watch?v=JVckHdbnrhk&t=1s
Recepty na nátierky: https://www.margit.cz/co-na-snidane-a-svaciny/

Lekcia 3

Prečo je potrebné starať sa o seba aj v rámci pracovného dňa a ako to zvládať? Ako vybudovať zdravé pracovné prostredie?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie téme
Toxické stravovacie prostredie: http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=18484

 

Lekcia 4

Ako si vybrať obed v kantíne, ako jesť v reštaurácii, kedy a čo si ide priniesť z domu?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy
Šaláty v pohári:
https://itesco.cz/hello/clanek/salaty-ve-sklenici-jsou-hit-namixujte-si-svuj-vlastni/27832/
https://www.apetitonline.cz/apetit-tv/recepty/3x-salat-do-sklenicky
https://aromarecepty.cz/kniha-michane-salaty-ve-sklenici-karin-stottinger/

Lekcia 5

Ako riešiť chute na dezertík po obede alebo diabolské pokušenie v podobe buchiet či narodeninových chlebíčkov od kolegov? Ako zvládnuť popoludňajšie mnohaboj práce, krúžky, nákupy?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy
Ayran: Je perzská obdoba indického lassi a dnes veľmi populárny nápoj v Turecku. Pripraví sa rozmixovaním tretiny pohára tučného jogurtu s tretinou pohára vody a tretinou poháre ľadu. Dochucuje sa soľou (najlepšie ružovou himalájskou) a drveným korením podľa chuti. http://bit.ly/NaLeto
Rychlo pickles: https://superkvasaci.cz/jediny-navod-ktery-potrebujete-k-vyrobe-pickles-rychle-kvasene-zeleniny/

Lekcia 6

Čo rýchleho a zdravého ide pripraviť po príchode z práce? Ako načasovať večeru a ako zabrániť pojedanie pri varení, dojedanie sa po večeri, zobanie pri televízii a nočným výletom do chladničky?

Komunitné nákupy:
https://www.scuk.cz

Lekcia 7

Reštaurácie, bistra a jedlo z domu. Kedy ktorú z možností uprednostniť? Ako si vyberať medzi reštauráciami a potom aj z ich jedálneho lístka, čo si kúpiť na benzínke, vo vlaku, na stanici ...?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy:

Lekcia 8

Ako je možné nastaviť jedlo pri práci na smeny v práci a doma? Ako obmedziť riziko zvyšovania hmotnosti spájané s prácou na smeny?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie téme:
Proč spíme: https://www.melvil.cz/kniha-proc-spime/

Lekcia 9

Ako obmedziť celodenné vykrádanie chladničky? Ako udržať pracovny režim, aj keď môžeme byť len v teplákoch a s notebookom v posteli? Ako práca z domu môže byť šancou na nastavenie tej najlepšej stravy a starostlivosti o seba?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy:

Lekcia 10

Čo si vybrať k jedlu, keď je ponuka z menu alebo bufetu? Ako zvládnuť pokušenie: je to zadarmo, doprajme si? Ako riešiť „povinné pitie alkoholu“?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy
Umeboshi: https://www.margit.cz/encyklopedie/umeboshi/
Video: Alkohol prospívá nebo škodí? https://www.margit.cz/alkohol-prospiva-skodi/

Lekcia 11

Sú prášky, tyčinky a iné náhrady jedál potrebné, či dokonca prospešné? Čo robiť, keď po ruke nie je vôbec nič na jedenie?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy
Sprievodca skutočným jedlom: http://www.cojist.cz
Klasifikácia potravín podľa stupňa priemyselného spracovania a využitia vo zdravotnú prevenciu: http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2019/DMEV_2_2019/DMEV_2_2019_kohutiar.pdf
Vysoko priemyselne spracované jedlo podporuje konzumácii viac kalórií a nárast hmotnosti (anglicky): https://www.cell.com/cell-metabolism/pdfExtended/S1550-4131(19)30248-7

Lekcia 12

Koľko je potrebné vypiť a čo najlepšie piť? Piť s jedlom alebo medzi jedlami? A čo špecifické nápoje, ako káva, povzbudzujúce a športové nápoje?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy

Lekcia 13

Ako najlepšie zabezpečiť všetky živiny? Kedy je vhodné suplementovať a kedy to skoro určite nie je potrebné.

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy

Lekcia 14

Ako efektívne podporovať zdravie aj v priebehu bežných pracovných dní a povinností? Ako obmedziť pracovný stres a znečistenie prostredia?

Zdroje pre ďalšie čítanie a doplnenie témy

Lekcia 15

Prečo naše prianie tak často nefungujú? Prečo predsavzatia nedodržiavame, a hlavne ako to zmeniť? Ako to, čo si prajeme zlepšiť, jesť viac zeleniny alebo napríklad pravidelne behať, efektívne zaviesť do života?

Redukčné diéty zredukujte a jedlo si užívajte:
https://www.flowee.cz/4655-margit-slimakova-redukcni-diety-zredukujte-a-jidlo-si-uzivejte

Stiahnuť podklady

Začnite študovať ešte dnes:

Cena: 50,00 € s DPH

Počet lekcií:
16
Celková dĺžka:
1:12 hod